Menő Menza - március
Az egészség házhoz jön! Egészséghét – Ismeretterjesztő program
Program időpontja: 2018. március 19-23.
A 2. osztályban egészség hetet szerveztünk a pályázat keretein belül. 5 területre terjedt ki az ismeretek bővítése. A program sikeres lebonyolításában aktívan részt vett iskolánk védőnője, Hauptmann Jánosné is.
Témaköreink a következőek voltak a hét folyamán:
1. A VÍZ
Megbeszéltük a víz alapvető fontosságát, és a testünkre gyakorolt nélkülözhetetlen hatását. Kitértünk az egészséges és a kevésbé egészséges illetve az egészségtelen italok csoportosítására. Lelkesen csatlakoztunk a HAPPY-HÉT programhoz. Az osztályban vízbárt állítottunk fel, és igyekeztünk minél több vizet fogyasztani. A nap legérdekesebb része a gyógyteák elkészítése megkóstolása volt. A védőnő ismertette ezek jótékony hatását a szervezetre. Célul tűztük ki, hogy ezen a héten lehetőség szerint mindenki vizet hozzon az iskolába. Ezt mindennap ellenőriztük.
2. EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A tanulók feladatok megoldása során megismerkedtek az egészséges ételek megfelelő arányával. Oktatófilm megtekintésével bővítettük a gyerekek ismereteit. A legjobb rész a tanulók számára a zöldségsaláták elkészítése volt. Az általuk hozott növényeket lelkesen tisztították és aprították. Végül pedig az ebédhez elfogyasztották a különböző salátákat.
3. A GABONÁK
Ezen a napon a gabonák és a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk megismerését tűztük ki célul. Élelmiszereket gyűjtöttünk, amelyek tartalmazzák az egészséges gabonákat. Amíg a feladatokat oldottuk meg, addig a kenyérsütőgépben kenyeret sütöttünk teljeskiőrlésű lisztből. A tanulók örömmel kóstolták meg. Délután csemegeként zabkását ettek.
4. EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐ VIZSGÁLATOK
Ezen a napon a következő vizsgálatok zajlottak:
- testsúly- és magasság mérés
- vérnyomásmérés
- látás vizsgálat
- gerinc- és lúdtalp vizsgálat
- hallás szűrés
Miközben a védőnő végezte a szűrést, a gyerekek érdekes feladatokat oldottak meg, melyek az egészséges életmódról szerzett ismereteiket mélyítette el. Élvezték a tanulók az asztal helyes megterítésének elsajátítását, melyet csoport munkában végeztek el. A szűrővizsgálatok eredményéről a védőnő levélben tájékoztatta a szülőket.
5. GYÜMÖLCSÖK
A hét utolsó napján a gyümölcsök kerültek terítékre. A gyerekek örömmel mondták el ismereteiket ezzel kapcsolatban. Nagyon tetszett nekik a különleges gyümölcsök kóstolása. A nap és a projekt zárásaként táplálékpiramist készítettünk.
Nagy hangsúlyt fordítottunk arra is, hogy a hét folyamán minél többet mozogjanak a tanulók, és tartózkodjanak a szabadban.
Második osztály diákjai
Nagyításhoz kattints a képre!
Márkusné Farkas Mária, a 2. osztály osztályfőnöke
Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246